• 1.10.2023
  • ט״ז בתשרי תשפ״ד
  • שבת פרשת יתרו
  • English

מסע בית”י לפולין 2011

מסע של עדות ולימוד אל העבר, אל ההיסטוריה היהודית הפרטית והקולקטיבית שלנו, בין יום ציון החורבן לבין חג האהבה. אוגוסט 2011.

קישור לכתבה

“וְרַבִּים מִיְּשֵׁנֵי אַדְמַת עָפָר יָקִיצוּ אֵלֶּה לְחַיֵּי עוֹלָם” (דניאל י”ב ב’)

מתשעה באב לט”ו באב על אדמת פולין

מסע חוויתי לפולין

בעקבות מאות שנות תרבות יהודית שנקטעו באחת

8 עד ה-15 באוגוסט 2011

 בית תפילה ישראלי יצא למסע של עדות ולימוד אל העבר, אל ההיסטוריה היהודית הפרטית והקולקטיבית שלנו, בין יום ציון החורבן לבין חג האהבה.

המסע משלב ביקור מודרך באתרים, תפילות ומעגלי ניגונים באתרים היסטוריים, ולימוד סוגיות חיים  מתוך עולמם של חסידים במרחב החיים שבו הם פעלו, מתוך רצון להבין את המקורות מהן שאבו את תורת החסידות, ממנה אנו מושפעים עד היום.

החיבור של הזמן המיוחד שנבחר למסע (בין ט’ באב – יום החורבן, לבין טו באב, חג האהבה המעניק תקווה) והמקומות הכל כך הטעונים בהם נבקר, מזמן לנו הזמנות נדירה לחוויה אישית וקהילתית רבת עוצמה ומשמעות.

הדגש במסע המוצע כאן הוא על החיים היהודיים אשר פרחו על אדמת פולניה. לכן מתוכננים הביקורים במחנות רק לאחר מספר ימים של ההיכרות קרובה וההעמקה בחיי הקהילות.

היות וזהו מסע קהילתי רגיש לכולנו, נשתדל לשהות בכל מקום שבו אנחנו מבקרים, לחוש אותו דרך לימוד, ניגון, טקסט, שירה, טקס או רגעי שקט. ולא למהר מאתר לאתר.

המסלול כולל בין היתר:

טקס ערב ט’ באב, וקריאת מגילת איכה באולם הכניסה לבית הקברות היהודי הנטוש של ווארשה.

כניסה לעומק יערות פולין ללימוד מקורות חסידיים ומעשיות שהתרחשו באותן יערות.

טיש (סיפורים וניגונים) בבית המדרש המקורי של הרבי מגור.

לימוד דף יומי בענייני היום והמקום בכל ימי המסע.

לימוד “דף יומי” מסורתי בלובלין, בישיבה של הרב שפירא, ממציא שיטת “הדף היומי”

לימוד טקסטים של הרבי מנחם מנדל מקוצק בביתו, וליד קברו.

לימוד מדרשותיו של ה”אש קודש” (קולונימוס קלמיש שפירא מפיאסנצא) ותפילה בצריף מגורים במחנה בירקנאו.

תהלוכת דומייה מבירקנאו לאושוויץ.

טקס “הבדלה” ביציאה ממחנה ההשמדה אושוויץ.

קבלת שבת ברובע היהודי של העיר העתיקה של קרקוב.

“מלווה מלכה”, סעודה שלישית והבדלה עם חברי הקהילה היהודיות של קרקוב.

 “מתשעה באב לט”ו באב באדמת פולין” – צוות המסע:

 הרב שלמה פוקס  – מורה לחסידות. מרצה ב-HUC, ובבתי המדרש של “קולות”

שי בלוססקי – מדריך למסעות בפולין, סטודנט לרבנות.

אסטבן גוטפריד – ראש בית תפילה ישראלי, סטודנט לרבנות.

טומאש  מדריך ומלווה פולני דובר עברית ואנגלית.


מתשעה באב לט”ו באב על אדמת פולין

מסע חוויתי לפולין

בעקבות מאות שנות תרבות יהודית שנקטעו באחת

8 עד ה-15 באוגוסט 2011

המסלול:

(ייתכנו שינויים)

יום שני 8.8.11 – ערב ט’ באב

יציאה משדה התעופה בן גוריון בשעה 6:30, הגעה לווארשה בסביבות  10:00 . ביקור בבית הקברות  אוקופובה – בית הקברות המרכזי של ורשה. נבקר בקברי אדמו”רים ורבנים כגון הנציב מוולוזין, הרבי מבריסק אבי תורת הלימוד התלמודי, קברו של י.ל.פרץ ובקברי אחים.

לאחר מנוחה במלון, ביקור בבית היתומים של יאנוש קוראצק המשמש עד היום ככזה ונקיים עם הילדים  החוסים בו פעילות מוזיקלית. לאחר מכן ביקור בבית הכנסת נוזי’ק המרכזי ששרד את השואה כמחסן וכאוורוה וחידש ימיו כקדם.

לאחר ארוחת ערב (וארוחת מפסקת לצמים) נלך לבית הקברות היהודי הנטוש שברובע פרגה אשר ייפתח במיוחד עבורנו, ושם נקרא ביחד את מגילת איכה וקינות לט’ באב.

לינה בווארשה.

יום שלישי 9.8.11 – ט’ באב

ארוחת בוקר במלון לאלה מאתנו שלא צמים.  נסיעה לעיירה רדזימין בפאתי ווארשה (עיירתה של אביה של אחת מחברות המשלחת) ביקור בעיירה. נסיעה לעומק היער לתפילת שחרית ולימוד.  בנושא  “האור בקצה המנהרה – איך מקורות חסידיים מתרגמים חורבן”  לימוד בחברותות במעבה היער, בעקבות “המקום הסודי של היער שבו הבעש”ט ואחריו תלמידיו ותלמידי תלמידו עד ישראל מרוז’ין היו מדליקים אש וממלמלים תפילה להצלת ישראל מהפורענויות” –

נסיעה צפונה וביקור בטיקוצין,  ,עיירה יהודית שנעלמה – ביקור  בבית הכנסת מהמאה ה17 שהפך למוזיאון ובכיכר השילוחים. ביקור ביער לופוחובה-בבורות המוות לשם נלקחו יהודי טיקוצין. תפילת מנחה של ט’ באב ליד בורות המוות.

חזרה לאוטובוס, נסיעה חזרה לווארשה. שבירת הצום לצמים וסיור לילי בעיר.

יום רביעי 10.8.11 – י’ באב

ארוחת בוקר במלון. נסיעה לעיר גורה קוליוורה, ערש החסידות, וביקור בבית המדרש של הרבי מגור. עריכת טיש של ניגונים ולימוד בבית המדרש של הרבי מגור על טקסטים חסידיים של רבני גור – חידושי הרי”ם וה”שפת אמת”.

נסיעה לעיר קוצק. ביקור בבית הקברות בו קבור רבי מנחם-מנדל מקוצק, וביקור בביתו. לימוד על אישיותו הקיצונית, הגותו הרדיקאלית  וסיפוריו כפי שמשתקפים בכתביו של פנחס שדה ואברהם יהשוע השל,  במסלול שבין ביתו לקברו.  נסיעה ללובלין. סיור בעיר העתיקה של לובלין, ארוחת ערב בעיר. לינה בלובלין.

יום חמישי 11.8.11 – י”א באב

ארוחת בוקר במלון. ביקור בבית הקברות היהודי העתיק של לובלין (בן כ-400 שנה), ובקבר של החוזה מלובלין. ביקור בישיבת חכמי לובלין. לימוד הדף היומי בישיבה במקום שבו נהגה לראשונה שיטת הדף היומי על ידי הרב יצחק מאיר שפירא. ביקור בבית הכנסת העתיק.

נסיעה לכיוון מחנה המוות מיידנק.

נסיעה לכיוון קרקוב דרך ליז’נסק. עצירה בעיירתו של רבי אלימלך, ביקור בבית הקברות ובאוהל הצדיק. לימוד תפילותיו וניגונים באוהל.המשך נסיעה לקרקוב דרך אזור שפעם היה  מאוכלס בעשרות עיירות יהודיות (שטעטל).

עצירה נוספת בלנצוט, ביקור בבית הכנסת הברוקי שחודש לא מזמן ובאוסף היודאיקה, ובגינות פוטוצ’י.

המשך נסיעה לכיוון קרקוב דרך טארנוב. עצירה בטארנוב וביקור בשרידי בית הכנסת הגדול של טארנוב שנשרף על ידי הנאצים ב1942.

המשך נסיעה לקרקוב. הגעה למלון וארוחת ערב בעיר.

יום שישי 12.8.11 – י”ב באב

ארוחת  בוקר במלון בקרקוב. נסיעה למחנה ההשמדה אושוויץ 1. תפילת שחרית בכניסה למחנה. סיור סמוזיאון אושוויץ. לימוד דרשות של האש קודש בצריף מגורים.

תהלוכת דומיה בין אושוויץ לבירקנאו. ביקור במחנה המוות בירקנאו.  טקס “הבדלה” וחזרה לחיים ביציאה בירקהאו. חזרה לקרקוב התמקמות במלון, הכנות לשבת.

קבלת שבת מוזיקלית בחגיגית לשבת “נחמו”, יחד עם הקהלה המקומית של קרקוב הפורחת ומתחדשת היום, במרכז היהודי של קרקוב,(JCC) יחד עם סעודת שבת וטיש גדול.

בלילה סיור לילי במקומות בעיר. לינה במלון בקרקוב.

יום שבת 13.8.11 – י”ג באב

לאחר ארוחת בוקר במלון, תפילת שחרית של שבת נחמו בבית הכנסת של הרמ”א (איסרליש). קידוש בבית הכנסת. סיור רגלי בגטו קרקוב.

אחר הצהרים סיור בעיר העתיקה של קרקוב וברובע היהודי. ביקור במוזיאון של יהודי גליציה. בהמשך סיור רגלי בגטו קרקוב: בבית המרקחת של תדאוש פנקביץ’ ובכיכר השילוחים.

בערב, הבדלה ומלווה מלכה בבית הכנסת “טמפל” הרפורמי, יחד עם הקהילה הרפורמית המקומית.

בלילה, אפשרות להופעות מוזיקה קלזמר במועדוני המוזיקה של קרקוב. לינה בקרקוב.

יום ראשון 14.8.11 – י”ד באב – ערב ט”ו באב.

ארוחת בוקר. ביקור מצודת באבל, מקום הקבורה של מלכי פולין.  ביציאה מהעיר נעבור דרך מפעל האלומיניום של אוסקר שינדלר.  עזיבת קרקוב לעבר קלצ’ה -ביקור בבית העלמין של קלצ’ה ובו קבר אחים ל 46 ילדים שנרצחו לאחר המלחמה.

נסיעה לפשיסחה-עיירת מושבו של רבי שמחה בונים,  מורו של רבי מנחם מנדל מקוצק ותלמידו של הרבי מפשיסחה- לימוד וניגונים סביב כתביו.

נסיעה ללודז’ – וביקור בבית הקברות היהודי הגדול ביותר באירופה, המועמד על ידי UNESCO  להפוך לאתר מורשת עולמי. ביקור בבית הכנסת היחיד בעיר ששרד את השואה, אודות לכך שהפך למחסן מלח בימי המלחמה. תפילה בבית הכנסת הפועל בימינו.

ביקור במוזיאון השואה של לודז ובתחנת הרכבת רדגסט, שער היציאה של 160000 יהודי לודז, כשליש מהאוכלוסיה, למחנות ההשמדה של אושוויץ  וחלמנו. סיור בשרידי גטו לודז’. סיום הביקור בלודז’ באנדרטת “משה ועשרת הדברות” שהוקמה בעיר.  תפילת ערבית וניגוני טו באב ליד האנדרטה.

חזרה לורשה לארוחת ערב חגיגית לטו באב במסעדה כשרה. לינה בוורשה.

יום שני 15.8.11 – טו באב –

ארוחת בוקר במלון. ביקור בגטו וורשה ושחזור מסלול הגבורה של לוחמי הגטו – ונבקר באומשלג פלאץ – כיכר השילוחים של ורשה. ונבקר במילא 18-אנדרטת רפפורט/

שיחת סיכום ליד האנדרטה.

 לאחר מכן, זמן חופשי בוורשה במרכז העיר ובעיר העתיקה. אפשרות לשכור אופניים לסיור בעיר.

 בערב, נסיעה לשדה התעופה וחזרה לתל אביב.

  • כל הזכויות שמורות לבית תפילה ישראלי 2012
  • בניית אתר: felix007.co.il